Nieuws van de week

Kwart zelfstandigen loopt omzet mis


Ruim een kwart van de zelfstandig ondernemers heeft de afgelopen jaren een deel van hun omzet niet kunnen innen. Door wanbetaling liep ruim de helft van deze groep tussen de 1 en 5 procent van de omzet mis.

Kabinet onderzoekt schrappen bsn in btw-nummer


Staatssecretaris van FinanciŽn Menno Snel onderzoekt of het mogelijk is om het burgerservicenummer (bsn) niet langer op te nemen in het btw-nummer van zzp-ers. Veel ondernemers hebben bezwaar tegen het gebruik van het persoonlijke nummer.

Herstel pensioenfondsen stokt


De grote Nederlandse pensioenfondsen hadden afgelopen kwartaal veel te lijden van de onrust op de financiŽle markten. Na vijf kwartalen met stijgende dekkingsgraden is er nu voor het eerst een kentering bij ambtenarenfonds ABP.

10 miljoen voor innovatieve starters


Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld willen investeren in startups en het innovatieve mkb.

Delen gegevens Handelsregister mogelijk onwettig


De Kamer van Koophandel (KvK) is mogelijk in overtreding door adverteerders inzage te bieden in het handelsregister. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hebben bedrijven geen toestemming gegeven voor doorverkoop van hun gegevens.

Huishoudens blijven positief


Consumenten hebben in februari 2,6 procent meer besteed dan in februari 2017. Volgens het CBS is dat vooral te danken aan het grotere gasverbruik vergeleken met een jaar eerder. Consumenten blijven erg positief over de economie.

Werkloosheid onder de 4 procent


Het werkloosheidscijfer is in maart op 3,9 uitgekomen. In die maand waren er volgens het CBS 8,7 miljoen Nederlanders met betaald werk. In de afgelopen 3 maanden kwamen er steeds gemiddeld 20.000 mensen met werk bij.

Nederland laagste jeugdwerkloosheid van EU


Nederlandse jongeren hebben in Europa de kleinste kans werkloos te blijven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Koopwoningen duurder en schaarser


In het eerste kwartaal van 2018 waren de prijzen van koopwoningen gemiddeld hoger dan een jaar eerder en werden er minder huizen verkocht. Dat geldt voor alle woningtypen.

Nieuwe wet samenvoeging kleine pensioenen van kracht


De Wet waardeoverdracht klein pensioen die onlangs in werking is getreden, leidt tot minder versnippering en een beter overzicht voor deelnemers en vereenvoudiging van de uitvoering.

Menzis voorziet ook stijging zorgpremie 2019


Menzis behaalde vorig jaar een positief resultaat, maar ziet wel de uitgaven aan zorgkosten toenemen. In 2017 behaalde de verzekeraar 45 miljoen euro winst, een flinke verbetering ten opzichte van het verlies in 2016 van bijna 47 miljoen.

NHG-hypotheek wordt bereikbaarder voor ouderen


Het wordt voor ouderen makkelijker om een hypotheek te krijgen. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimt de mogelijkheden voor mensen die tien jaar of minder voor hun AOW zitten.

Vaak geen juridische stappen vanwege kosten


Het aantal rechtszaken nam vorig jaar bij vrijwel alle rechtsgebieden flink af. Dat is een trend die al een paar jaar geleden is gestart. Dat komt volgens de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak door de hoge kosten.

Succesvol bod 5.000 euro boven marktwaarde woning


Huizenkopers die in het eerste kwartaal van 2018 een woning kochten, hebben gemiddeld 4.750 euro boven de getaxeerde waarde van de beoogde woning geboden. Een jaar eerder was dit nog 5.575 euro.

Minder financieel overzicht door online rekeningen


Veel mensen verliezen het overzicht over hun financiŽn omdat bijvoorbeeld rekeningen online binnenkomen. Bijna de helft van de Nederlanders zegt moeite te hebben om overzicht te houden over hun totale financiŽle huishouding.

Fraude betalingsverkeer groeit weer


Er is vorig jaar aanzienlijk meer schade geleden door fraude met betalingsverkeer. In totaal werd door fraude 12,9 miljoen euro schade geleden. In 2016 was dat nog 10,2 miljoen euro.

Woensdag
25 April 2018