Nieuws van de week

Detailhandel ziet omzet groeien


De detailhandel heeft in augustus bijna 4,5 procent meer omgezet dan in augustus 2016. Volgens het CBS waren de verkopen (het volume) 3 procent hoger. De omzet van zowel de foodsector als de non-foodsector groeide.

Werkgelegenheid groeit


De werkgelegenheid in Nederland groeide in de maand september 2017 met 10.600 banen. Dat blijkt uit het werkgelegenheidsrapport van ADP.

Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet


Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft zijn regeerakkoord gepresenteerd. Er zijn ingrijpende maatregelen aangekondigd onder meer in het belastingstelsel en voor de arbeidsmarkt. Een overzicht van een aantal van de maatregelen.

Productie industrie flink toegenomen


De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016. Het CBS meldt dat de stijging iets groter is dan in juli.

Iets meer faillissementen in september


In september is het aantal faillissementen licht toegenomen. Volgens het CBS gingen er vier bedrijven meer failliet dan in augustus. De meeste faillissementen in september waren in de handel.

Duurzaamheid mkb vooral uit kostenoverwegingen


Drie op de vier mkb-bedrijven zijn bezig met duurzaamheid. Ongeveer de helft zet in op energiebesparing en een derde op afvalvermindering en recycling.

Minimum-uurtarief laagbetaalde zelfstandigen


Zzp-ers die tegen een laag tarief werken, zoals maaltijdbezorgers, schoonmakers en pakketbezorgers, worden niet meer als zelfstandige gezien. Het nieuwe kabinet komt met een minimumuurtarief voor zzp-ers.

Aantal diefstallen van voertuigen daalt


Het aantal voertuigdiefstallen is in de eerste negen maanden van 2017 flink gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gestolen caravans nam met bijna een derde af.

VEH ziet oneerlijk spel bij toewijzing nieuwbouwwoning


Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft van kopers gehoord dat de toewijzing van nieuwbouwwoningen soms schimmig verloopt. Bij de verdeling krijgen familieleden en vrienden van aannemers en bouwers soms voorrang boven anderen.

Woningaanbod droogt op en prijzen stijgen verder


Het aantal te koop staande woningen wordt, zeker in de populaire woonsteden in de Randstad, steeds kleiner en daardoor stijgen de gemiddelde verkoopprijzen flink.

Energiekosten omhoog door belasting


Huishoudens gaan tussen 2017 en 2019 gemiddeld 200 euro meer aan energiebelastingen betalen. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen doorrekeningen.

Drie miljoen Nederlanders financieel kwetsbaar


Vorig jaar waren in Nederland drie miljoen mensen niet economisch zelfstandig. En miljoen mannen en twee miljoen vrouwen waren aldus financieel kwetsbaar. Dat meldt het CBS op basis van cijfers over werk en inkomen.

Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet


Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft zijn regeerakkoord gepresenteerd. Er zijn ingrijpende maatregelen aangekondigd onder meer in het belastingstelsel en voor de woningmarkt. Een overzicht van een aantal van de maatregelen.

Bijna half miljoen kan of wil niet werken


In 2016 hadden 1,1 miljoen personen van 15 tot 65 jaar een sociale uitkering en werkten niet. Hiervan zegt 54 procent niet te kunnen of willen werken.

Woensdag
18 Oktober 2017