Nieuws van de week

Aantal faillissementen op laagste niveau deze eeuw


Het aantal faillissementen is afgenomen. In september 2018 zijn er 33 bedrijven minder failliet verklaard dan in augustus en volgens het CBS is nu het laagste niveau na 2000 bereikt.

Aantal ondernemingen blijft groeien in Nederland


De Kamer van Koophandel heeft in de eerste drie kwartalen van 2018 het aantal inschrijvingen zien stijgen. Er waren 12 procent meer starters (tegen 10 procent meer stoppers) en 6 procent minder faillietverklaringen dan in dezelfde periode in 2017.

Zzp-ers zijn tevredener over werk dan werknemers


Zelfstandig ondernemers zonder personeel vinden hun werk vaker gevarieerd dan werknemers. Dat blijkt uit nieuwe analyses van TNO en CBS. Mensen die gevarieerd werk doen, zijn over het algemeen ook tevredener over het werk.

UWV keert WW uit zonder ontslagreden te checken


Het UWV betaalt WW-uitkeringen uit zonder te controleren of werknemers zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen. Dat meldt televisieprogramma Nieuwsuur na eigen onderzoek.

Bedrijfsleven lobbyt goed bij aantredende kabinetten


Belastingverlagingen die tijdens verkiezingen worden beloofd door politieke partijen komen voor huishoudens vaak niet uit. Dat is de conclusie van econoom en bestuurskundige Bolhuis. Ondernemingen profiteren juist wel van toegezegde belastingverlagingen.

Foute data-analyse leidt tot duurdere woonverzekering


Woonverzekeringen kunnen flink duurder worden door het gebruik van algemene data over woningen. Verzekeraars maken steeds vaker gebruik van data-analysebedrijven om de waarde van woningen te bepalen. Dat betekent niet dat dat altijd goed gaat.

Woningen worden in recordtijd verkocht


Huizen worden vanwege het tekort aan woningen steeds sneller verkocht. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de verkooptijd in de afgelopen 18 jaar niet zo kort geweest.

UWV keert WW uit zonder ontslagreden te checken


Het UWV betaalt WW-uitkeringen uit zonder te controleren of werknemers zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen. Dat meldt televisieprogramma Nieuwsuur na eigen onderzoek.

Nederlandse woning steeds meer beleggingsobject


In het eerste half jaar van 2018 is door beleggers zo'n 3 miljard euro gestoken in Nederlands vastgoed. Door stijgende woningprijzen en hoge huren is een woning voor beleggers een goed renderend beleggingsobject.

Nieuwbouwwoningen 13 procent duurder


Huizenkopers betaalden in het tweede kwartaal bijna 13 procent meer voor een nieuwbouwwoning dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is groter dan bij bestaande koopwoningen, die in dezelfde periode bijna 9 procent duurder zijn geworden.

DNB voorziet nog geen omslag op woningmarkt


Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat de woningprijzen de komende tijd iets minder snel dan afgelopen jaar zullen stijgen. Maar de prijsstijgingen zullen niet tot stilstand komen volgens de president van de centrale bank.

Donderdag
18 Oktober 2018