Nieuws van de week

Nieuwbouwkoopwoningen 16 procent duurder


Nieuwbouwwoningen waren in het tweede kwartaal ongeveer 16 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen stegen daarmee harder dan die van bestaande koopwoningen en dan in de rest van de Europese Unie (EU).

NHG verlaagt premie in 2020


De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verlaagt per 1 januari de premie met 0,2 procentpunt naar 0,7 procent van de hypotheeksom.

Kabinet gaat prijsopdrijving woningmarkt door beleggers niet stoppen


Het kabinet gaat beleggers niet weren van de woningmarkt, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ollongren. Dit zegt ze naar aanleiding van een onderzoek van het Kadaster en de UvA waaruit blijkt dat beleggers de prijzen in de woningmarkt opdrijven.

Minder woningen te koop en prijzen blijven stijgen


In het derde kwartaal van 2019 zijn er ten opzichte van een jaar eerder zo'n 5 procent minder woningen in de verkoop gegaan. Makelaarsvereniging NVM verwacht daardoor dat de prijzen nog verder zullen oplopen.

Groot verschil premie uitvaartverzekeringen


Het premieverschil onder uitvaartverzekeringen kan volgens website Uitvaartverzekeringwijzer tot 26 procent oplopen. Het premieverschil over de gehele looptijd van de verzekering bedraagt in dat geval 1.706,40 euro.

Hypotheek 30 jaar vast duikt onder de 2 procent rente


Voor het eerst is er een hypotheek op de markt waarbij het rentetarief voor 30 jaar vast onder de 2 procent ligt. Hypotheekverstrekker biedt een NHG-hypotheek voor 1,99 procent.

Consumentenprijzen 2,6 procent hoger


Consumentenprijzen waren in september 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. In augustus waren de prijzen nog 2,8 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder.

Woningtekort neemt komende jaren af


De komende jaren kan de bouwachterstand van het aantal woningen deels worden ingelopen. Volgens het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) groeit ook het aantal huishoudens steeds minder hard. Daardoor neemt de druk op de woningmarkt iets af.

Aantal faillissementen blijft gelijk


Het aantal failliet verklaarde bedrijven is nauwelijks veranderd. Er zijn in september 4 bedrijven minder failliet verklaard dan in augustus, aldus het CBS.

Betere bescherming schuldeisers bij flitsfaillissement


Schuldeisers krijgen bij de snelle ontbinding zonder vereffening ook wel een turboliquidatie of flitsfaillissement genoemd van bedrijven die hen nog geld verschuldigd zijn meer verhaalsmogelijkheden bij benadeling.

Consumentenprijzen 2,6 procent hoger


Consumentenprijzen waren in september 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. In augustus waren de prijzen nog 2,8 procent hoger dan dezelfde maand een jaar eerder.

Grootste cao-loonstijging in 10 jaar


In het derde kwartaal van 2019 zijn de cao-lonen met 2,6 procent gestegen. Dit is de grootste loonstijging in tien jaar. Dat meldt het CBS. Het eerdere hoogtepunt was in het tweede kwartaal van 2009, met 3,0 procent stijging.

Donderdag
17 Oktober 2019