Nieuws van de week

Bedrijven betalen rekeningen iets sneller in 2017


Ondernemingen betaalden in 2017 hun facturen gemiddeld na 40,5 dagen. Dit is een halve dag sneller dan in 2016. Wel werd er vooral in het begin van 2017 sneller betaald. Aan het eind van het jaar duurde het juist weer langer.

Consumenten geven meer uit in december


Consumenten hebben in december 1,2 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Maar de groei is wel wat lager dan in de voorgaande maanden, aldus het CBS.

Bouwsector heeft een goed jaar achter de rug


De omzet van de bouwsector nam in 2017 met 5,7 procent toe. Dit was het vierde jaar op rij dat de bouwomzet groeide. Ook de werkgelegenheid is in 2017 verder toegenomen. Dit meldt het CBS.

Nederlandse financiŽle sector kwetsbaar voor cyberaanvallen


De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) en het ministerie van FinanciŽn waarschuwen voor het gevaar van cyberaanvallen voor de Nederlandse financiŽle sector.

Meer banen en flexwerk


Flexwerkers maken een steeds groter deel gaan uit van de werkzame beroepsbevolking. In 2017 nam hun aantal in vergelijking met het jaar ervoor met 2,5 procent toe tot 3 miljoen; bijna 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzpíers.

Prijsstijging woningen in top van Europa


De prijzen van Nederlandse woningen zijn in 2017 met 8,2 procent gestegen naar gemiddeld 282.000 euro. Met deze prijsstijging staat Nederland binnen het westen van Europa op de derde plek.

Meer vergunningen afgegeven voor nieuwbouwwoningen


In 2017 werd voor bijna 70.000 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is 30 procent meer dan in 2016 toen er nog bijna 54.000 woningen werden vergund, aldus het CBS.

Woningprijzen bijna 9 procent hoger in januari


Bestaande koopwoningen waren in januari 8,8 procent duurder dan in januari 2017. Dit is de grootste stijging in 16 jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Stijgende rente geen probleem voor koopwoningmarkt


De Nederlandse koopwoningmarkt kan de komende jaren een stijging van de hypotheekrente goed opvangen. Dat is dan vooral te danken aan de verwachte inkomstenontwikkeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate.

Motor populair onder 50-plussers


Meer Nederlanders van 50 jaar en ouder hebben tegenwoordig een motor. Het aantal mensen in deze leeftijdscategorie met een motorrijbewijs is ook gegroeid.

Minder woningverkopen in januari


In de eerste maand van dit jaar heeft het Kadaster minder woningverkopen geregistreerd. In totaal verruilden 16.035 woningen van eigenaar. De afname is te wijten aan de opdrogende voorraad van beschikbare en betaalbare woningen.

Zaterdag
24 Februari 2018