Nieuws van de week

15-09-2017 - 2,7 procent meer koopkracht in 2016


De koopkracht van de Nederlandse bevolking steeg met 2,7 procent in 2016, de sterkste stijging sinds 2007. Het gaat hier om de doorsnee toename, tussen individuen kan de koopkrachtontwikkeling sterk verschillen.

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De stijging van de koopkracht in 2016 was mede het gevolg van een miljardenpakket aan maatregelen voor lastenverlichting en een toename van de cao-lonen met gemiddeld 1,8 procent. Daarnaast werd de koopkracht nauwelijks gedrukt door de stijging van de consumentenprijzen (slechts 0,3 procent).

Werknemers hadden in doorsnee met 4,9 procent de grootste koopkrachtstijging in 2016. Naast de gestegen cao-lonen profiteerden zij van fiscale maatregelen zoals een verhoging van de arbeidskorting en een verlaging van het tarief in de tweede en derde schijf van de inkomstenbelasting. Gepensioneerden zagen hun koopkracht in doorsnee met 0,9 procent toenemen. Zij hadden vaak nog te maken met het niet of beperkt indexeren van aanvullende pensioenen. En door het afschaffen van de ouderentoeslag moest een deel van de gepensioneerden meer belasting over hun vermogen betalen.

Economen van Rabobank maakten deze week bekend dat het salaris van werknemers in Nederland achterblijft bij de economische groei van dit moment. Dat komt doordat de werkloosheid in Nederland hoger ligt dan wat uit de officiŽle cijfers naar voren komt. Pas als de krapte op de arbeidsmarkt groter wordt, zal dat voor opwaartse druk op de lonen zorgen. Dat heeft een gunstig effect op de koopkracht.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019