Nieuws van de week

29-09-2017 - 600.000 mensen met tweede baan


Bijna 600 duizend mensen hadden in 2016 een tweede baan naast hun hoofdbaan. Dat is 7 procent van de werkzame beroepsbevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS op grond van nieuwe cijfers.

Het aantal mensen met twee banen bleef daarmee vrij constant in vergelijking met eerdere jaren. Verder terugkijkend zijn de verschillen groter. Zo hadden in 2006 nog minder dan 500 duizend personen twee banen, van wie bijna 60 procent in beide gevallen als werknemer. De groep werknemers-zelfstandigen (voornamelijk zzp’ers) was met ruim 40 procent wat kleiner. Toch is deze laatste groep in tien jaar naar verhouding harder gegroeid.

Personen die dubbel in loondienst werken, hebben een ander motief voor het combineren van banen dan degenen die zowel werknemer als zelfstandige zijn. Die eerste groep doet dit vaker om financieel rond te kunnen komen. Werknemers-zelfstandigen willen zich vooral op meerdere gebieden ontwikkelen en zoeken meer afwisseling in werkzaamheden en contracten.Terug naar het overzicht
Zondag
16 Juni 2019