Nieuws van de week

09-06-2017 - ABN Amro erkent fouten bij fraude hypotheekadvies


Hypotheekadviseurs van ABN Amro hebben handtekeningen van klanten gekopieerd op hypotheekadviezen. Dat heeft kunnen gebeuren door falend intern toezicht en een hoog opgelopen werkdruk aldus de bank.

De medewerkers zetten gekopieerde handtekeningen van klanten onder al afgegeven hypotheekadviezen die voor controle naar een interne kwaliteitsdesk werden gestuurd. Het ging om dossiers waar achteraf nog wijzigingen in waren aangebracht, waardoor opnieuw getekend moest worden. Door handtekeningen te kopiŽren konden adviseurs die dossiers toch afronden binnen de gestelde termijn en persoonlijke doelstellingen halen die van invloed waren op hun beoordeling.
In totaal bleek onder zevenhonderd dossiers een gekopieerde handtekening te staan. In drie gevallen leed de klant door het gesjoemel financiŽle schade. Van de 850 hypotheekadviseurs van ABN AMRO, hebben er 114 zich schuldig gemaakt aan het vervalsen van handtekeningen. De meesten hebben een berisping gekregen en hebben hun prestatiepremie moeten inleveren. Sommige mensen zijn ontslagen, ook leidinggevenden. Aantallen noemt de bank niet.
Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019