Nieuws van de week

30-06-2017 - AFM ontevreden over kwaliteit accountants


Accountants blijven achter bij het doorvoeren van veranderingen om de kwaliteit van hun controles te verbeteren. Dat stelt de AFM.

De kwaliteit van onderzochte wettelijke controles bij de grote vier accountantsorganisaties (EY, Deloitte, PwC en KPMG nog niet op orde.
Voor de goede werking van de kapitaalmarkten is het cruciaal dat het oordeel van accountants buiten twijfel staat, aldus de AFM.
Mede op aandringen van de AFM is de accountancysector eind 2014 met een veranderprogramma gestart. Om te meten hoe het er nu voor staat heeft de AFM twee onderzoeken uitgevoerd. Bij 8 accountantsorganisaties is gemeten welke veranderingen zij hebben doorgevoerd en geborgd om te komen tot een kwaliteitsgerichte cultuur. Daarnaast heeft de AFM bij de grote vier accountantsorganisaties de kwaliteit van 32 wettelijke controles getoetst.

Nog geen van de onderzochte accountantsorganisaties voldoet aan alle verwachtingen om de accountantscontrole duurzaam te verbeteren. Deloitte, PwC en KPMG hebben meer bereikt op het gebied van gedrag en cultuur en governance dan Mazars, BDO, EY, Accon en Baker Tilly Berk. Deze laatste groep blijft nog (ver) achter op de meeste onderzochte onderdelen. Grant Thornton is niet betrokken in het onderzoek, omdat de AFM heeft geconcludeerd dat zij in opzet van de verbetermaatregelen onvoldoende voortgang had geboekt om onderzoek überhaupt mogelijk te maken.
Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019