Nieuws van de week

31-03-2017 - AFM wil consumenten in beweging krijgen


De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) wil dat huiseigenaren met mogelijk problematische hypotheken passende oplossingen krijgen, zodat hun hypotheek in de toekomst betaalbaar blijft.

Ongeveer 30% van alle woningbezitters heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek. Omdat er niet hoeft te worden afgelost gedurende de looptijd, kunnen huiseigenaren aan het einde van hun looptijd in de problemen komen. Bijvoorbeeld doordat er dan wel moet worden afbetaald, het inkomen daalt bij pensioen en de rente na dertig jaar niet meer aftrekbaar is. Hetzelfde geldt voor beleggingshypotheken die mogelijk minder opbrengen dan verwacht.

De AFM stimuleert aanbieders om sneller risicoís te signaleren die kunnen ontstaan doordat mensen nu te weinig aflossen. Om vervolgens klanten hierover proactief te informeren en oplossingen aan te dragen. De AFM onderzoekt nu met 2 financiŽle ondernemingen hoe deze potentieel kwetsbare consumenten in beweging te krijgen zijn. Ze kijken bijvoorbeeld of klanten gaan aflossen als ze zien dat anderen in een vergelijkbare situatie dat doen. Of wat er gebeurt wanneer in de communicatie het accent ligt op eenvoudig kunnen aflossen.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018