Nieuws van de week

03-08-2018 - Aantal valse eurobiljetten daalt


In Nederland zijn in het eerste halfjaar van 2018 in totaal 20.700 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. Dat is 14% minder dan in de eerste helft van 2017. Wereldwijd is de daling in die periode 9%.

Wel fluctueren de aantallen onderschepte valse eurobiljetten gedurende het jaar. Zo is vergeleken met de tweede helft van 2017 sprake van een stijging van 8%. De meest vervalste coupure blijft het biljet van 50 euro.

Wereldwijd zijn er ruim 21 miljard eurobiljetten in omloop. De 301.000 aangetroffen valse biljetten zijn daarvan slechts een fractie en de kans om een vals exemplaar in handen te krijgen is klein. Toch loont het de moeite om een eurobiljet te controleren. De echtheid van een eurobiljet is in slechts enkele seconden vast te stellen. Voor hulp maken steeds meer winkeliers gebruik van detectieapparaten. Goed controleren van bankbiljetten zorgt ervoor dat verdachte biljetten vlug worden opgespoord waardoor voorkomen kan worden dat criminelen vrijuit met valse biljetten kunnen betalen.


Terug naar het overzicht
Donderdag
27 Juni 2019