Nieuws van de week

10-03-2017 - Aantal winkeldiefstallen neemt toe


Volgens Detailhandel Nederland daalt het totaal aantal diefstallen – de vermogenscriminaliteit – maar worden er wel meer winkeldiefstallen bij de politie gemeld. De organisatie pleit voor een gezamenlijke en nieuwe aanpak.

Van het totaal aantal diefstallen dat bij de politie wordt gemeld, gaat het in 7,9 procent van de gevallen om winkeldiefstal. Zeven jaar geleden was dat 6,1 procent. 'Als je daarbij bedenkt dat de politie onlangs zelf constateerde dat de aangiftebereidheid van deze vormen van criminaliteit met ongeveer 23 procent fors is gedaald de afgelopen jaren, dan geeft dat ons reden tot grote zorgen”, aldus een woordvoerder van Detailhandel Nederland.

Ongeveer 30 procent van alle schade door winkeldiefstallen wordt veroorzaakt door georganiseerde bendes. Daarbij zijn Oost-Europese bendes met 15 procent oververtegenwoordigd. Ook gelegenheidsdieven zorgen voor problemen: de schade is vaak relatief klein, maar het gaat wel om enorme aantallen. Detailhandel Nederland pleit voor een betere gezamenlijke bestrijding van georganiseerde bendes, met onder meer moderne camerasystemen en zoekmethoden. Ook moet de administratieve rompslomp uit het aangifteproces.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018