Nieuws van de week

30-11-2018 - Aflossingsvrije hypotheek gaat vaak mee naar nieuwe woning


Een ruime meerderheid van de eigenwoningbezitters die verhuizen, neemt zijn oude aflossingsvrije hypotheek volledig mee naar de nieuwe woning. Maar liefst 90 procent doet dat en dat kan volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) een risico opleveren.

Met het ongewijzigd voortzetten van een hoge aflossingsvrije lening kunnen sommige huiseigenaren in betalingsproblemen komen als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen. Onderzoek in opdracht van VEH op basis van een analyse van bijna 142.000 hypotheekaanvragen van huiseigenaren die in 2017 en 2018 verhuisden, laat zien dat 90 procent van de doorstromers hun aflossingsvrije hypotheek mee verhuist naar de volgende woning.
Gemiddeld wordt bij een verhuizing 145.500 euro aflossingsvrij geleend, aldus het onderzoek. In de gemeente Bloemendaal worden de hoogste aflossingsvrije hypotheken afgesloten met een gemiddelde van ruim 313.000 euro. De laagste aflossingsvrije hypotheken worden afgesloten in de gemeenten Pekela en Delfzijl, gemiddeld 88.000 euro.
Het meeverhuizen van het aflossingsvrije deel hoeft geen probleem te zijn, maar VEH vindt wel dat als bij een verhuizing een nieuwe hypotheek wordt afgesloten, adviseur en koper eerlijk en kritisch naar deze risicofactoren kijken.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019