Nieuws van de week

02-12-2016 - Alle kantoren verplicht zuinig met energie


Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C. Kantoren met een slechter label mogen dan niet meer gebruikt worden. Dat schrijft minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

Blok kondigt een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren: hun panden moeten minstens label C hebben. Die eis geldt vanaf 2023. Eigenaren hebben dus nog de tijd hun kantoren zuiniger te maken. Voor heel kleine kantoren en monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Kantoren met een label D, E of F kunnen zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om label C te halen. Aanpassingen aan installaties (bijvoorbeeld verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig. Om de beoogde energiebesparing te behalen, moeten kantooreigenaren samen eenmalig 860 miljoen euro investeren. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.


Terug naar het overzicht
Woensdag
19 December 2018