Nieuws van de week

20-07-2018 - BSN blijft nog in BTW-nummer zelfstandige


De Belastingdienst krijgt het niet voor elkaar om vůůr 1 januari 2019 te stoppen met het verwerken van het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van zzp-ers.

Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wel bevolen omdat het verwerken in strijd is met de privacywet. De AP stelde de Belastingdienst begin juli een deadline van 1 januari 2019 om het gebruik van het persoonlijke BSN in btw-nummers te stoppen. Staatssecretaris Menno Snel van FinanciŽn zegt in een brief aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst zijn systemen niet voor die datum kan aanpassen. De staatssecretaris gaat in gesprek met AP om te onderzoeken of er ruimte bestaat voor een overgangsperiode. De AP heeft het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is gegaan.
Eigenaren van een eenmanszaak, zoals zzp-ers, krijgen voor zakelijke communicatie met de Belastingdienst een speciaal btw-nummer. Dat nummer bestaat voor een gedeelte uit het persoonlijke BSN, dat bedoeld is voor communicatie met de overheid. Ondernemers moeten het btw-nummer vermelden op al hun facturen. En die herleidbaareheid van het BSN is in strijd met de privacywet. De Belastingdienst overweegt een tussenoplossing in de vorm van een conversieservice. Daarbij wordt het BSN nog wel gebruikt, maar alleen binnen de Belastingdienst.
Terug naar het overzicht
Donderdag
27 Juni 2019