Nieuws van de week

05-07-2019 - Banken betalen mkb bijna 1,3 miljard compensatie voor derivaten


Vijf banken hebben alle gedupeerde mkb-ers een compensatieaanbod gedaan voor de derivatenproducten. In totaal komen 18.673 mkb-ers in aanmerking voor herstel. Aan hen is inmiddels 1,27 miljard euro uitgekeerd als compensatie of volledig voorschot.

Vijf van de zes banken hebben al hun gedupeerde klanten een aanbod gestuurd. In december vorig jaar waren dat er nog vier. De vijfde bank die daarmee nu ook gereed is (op enkele brieven na waarover de bank in gesprek is met de betreffende mkb-ers), heeft een deel van zijn klanten een aanbod gestuurd waarvan de beoordeling achteraf plaatsvindt. Als dit aanbod te laag blijkt, ontvangen die klanten automatisch aanvullende compensatie. Deze bank verwacht dat dit het geval is bij circa 10 procent van het aanbod met beoordeling achteraf. Als er te veel compensatie is uitbetaald, hoeven klanten dat niet terug te betalen.

De laatste bank met de meeste klantdossiers heeft tot en met 31 mei 2019 aan bijna 75 procent van zijn klanten een aanbodbrief gestuurd. De resterende groep betreft de meest complexe dossiers waarvoor maatwerk nodig is. Deze klanten ontvangen naar verwachting voor eind 2019 een aanbod en hebben eind vorig jaar al een volledig voorschot ontvangen van hun

Tot en met 31 mei 2019 hebben 16.393 mkb-ers een aanbod van hun bank ontvangen, waarvan er 14.156 (86,4 procent) het aanbod accepteerden en 283 (1,7 procent) het aanbod afwezen. Mkb-ers krijgen twaalf weken de tijd om het aanbod te controleren voordat ze een besluit nemen. Er is door de banken al 1,27 miljard uitgekeerd als compensatie of voorschot.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
20 September 2019