Nieuws van de week

17-08-2018 - Bedrijven belemmerd door personeelstekort


Ondernemers worden in toenemende mate belemmerd bij hun bedrijfsactiviteiten vanwege een tekort aan arbeidskrachten. Dit melden het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Aan het begin van het derde kwartaal werd 25 procent van de bedrijven in het niet-financiŽle bedrijfsleven belemmerd bij het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. Het aantal bedrijven dat hiervan melding maakt, is in de afgelopen periode fors gegroeid. Begin 2016 werd een tekort aan arbeidskrachten nog door minder dan 5 procent van de bedrijven genoemd als belemmerende factor. De bouw ondervindt personeelstekort het vaakst als een probleem. Volgens 39 procent van de ondernemers in die sector worden de bouwactiviteiten belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten.

Het ondernemersvertrouwen is aan het begin van het derde kwartaal uitgekomen op 15,0. Daarmee ligt de stemmingsindicator voor ondernemend Nederland 0,8 punt hoger dan een kwartaal eerder. Sinds 2014 is de stemming onder de Nederlandse ondernemers onafgebroken positief. Het ondernemersvertrouwen bevindt zich al vanaf begin 2017 rond het huidige hoge niveau.


Terug naar het overzicht
Zondag
26 Mei 2019