Nieuws van de week

14-04-2017 - Bedrijven hebben last van slechtere betalingsmoraal


Ruim negen op de tien Nederlandse bedrijven had vorig jaar te maken met te late betalingen van facturen door zakelijke klanten.

De totale waarde van achterstallige facturen steeg naar 33,7 procent van het totaal aan uitstaande facturen: bijna één procentpunt meer dan een jaar geleden.
In de jaarlijkse Betalingsbarometer heeft Atradius de betalingsmoraal van bijna 3.000 bedrijven in dertien West-Europese landen onderzocht. Hieruit blijkt dat het aantal betalingsachterstanden is gestegen: 41 procent tegenover 39 procent een jaar geleden. Nederland doet het in vergelijking met de rest van West-Europa iets beter (33,7 procent), maar Nederlandse ondernemers geven wel vaker aan met te late betalingen te maken te hebben (92,4 procent tegenover 87,8 procent).
Te late betaling door afnemers heeft onder meer tot gevolg voor dat bedrijven hun inkomsten zien verdampen (13,5 procent) en betalingen aan hun eigen leveranciers moeten uitstellen (14 procent). Het resultaat is ook dat bedrijven minder snel geneigd zijn krediet te verlenen aan hun afnemers.
Terug naar het overzicht
Donderdag
13 December 2018