Nieuws van de week

16-12-2016 - Campagne tegen financieel misbruik ouderen


Er is een campagne gestart om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. Staatssecretaris Van Rijn werkt daarvoor samen met banken om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik.

Ouderen worden op allerlei manieren slachtoffer van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en geld uit de portemonnee haalt op een onbewaakt ogenblik. Of zelfs iemand die druk uitoefent op een oudere om in het testament opgenomen te worden. De nieuwe campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen bespreekbaar te maken om het zo snel mogelijk te kunnen herkennen en te stoppen.
Van Rijn: “Het gebeurt vaak dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken. Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen. En weten wat we kunnen of moeten doen als we iets vermoeden. Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies.” Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen.
Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018