Nieuws van de week

03-08-2018 - DNB: Hypotheekrente daalt niet verder


De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat hypotheekrentes in Nederland niet langer dalen. De tarieven bij nieuw afgesloten hypotheken schommelen al anderhalf jaar rond de 2,4 procent.

Jarenlang kozen Nederlanders voor de zeer lage, maar kortlopende hypotheekrentes, maar tegenwoordig zetten ze hun hypotheekrente steeds vaker voor een langere periode vast. Dat wijst erop dat ze een stijging van de rente verwachten, en daarom langer willen profiteren van de relatief lage rentes die nu in rekening worden gebracht. Tussen 2012 en 2016 was er nog sprake van een daling van de gemiddelde hypotheekrente, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. Overigens verwachten deskundigen dat de rente maar beperkt gaan stijgen.

De historisch lage hypotheekrente is een van de redenen dat de huizenmarkt momenteel nog altijd op volle toeren draait en huizenprijzen in sommige regio’s weer boven het niveau van voor de crisis van tien jaar geleden staan. Dat geldt overigens vooral voor de Randstad en Flevoland.

Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019