Nieuws van de week

12-05-2017 - DNB: Regelgeving oorzaak flexibilisering


Het aantal vaste banen nam in 2016 voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis weer toe. Maar het aantal flexwerkers stijgt nog sneller. Dat betekent dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt doorzet.

Dit schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een analyse van de arbeidsmarkt. Het aantal werknemers met een vast contract is in de afgelopen 12 jaar flink afgenomen, van 5,7 miljoen in 2004 naar 5,2 miljoen in 2016. In diezelfde periode groeide het aantal flexwerkers met bijna 800 duizend personen (tot 1,8 miljoen in 2016) en het aantal zzp’ers met bijna 400 duizend personen (tot ruim 1 miljoen). Een derde van de totale werkzame beroepsbevolking had in 2016 dus een flexibel contract heeft of was werkzaam als zzp’er.

DNB stelt dat in tijden van economische groei werkgevers meer vertrouwen hebben en eerder geneigd zijn vaste contracten aan te bieden, zeker als de arbeidsmarkt verkrapt. In hoeverre de huidige economische groei ook de komende tijd een rem zet op de flexibilisering onder werknemers is onzeker. De toenemende flexibilisering op de arbeidsmarkt wordt namelijk ook gedreven door verschillen in de wijze waarop de fiscus, het arbeidsrecht en de sociale zekerheid werknemers met een vast contract, flexwerkers en zzp’ers behandelen.

Het verminderen van fiscale en juridische verstoringen om als zelfstandige aan de slag te gaan en het verkleinen van verschillen in de ontslagbescherming tussen vaste en flexibele contracten draagt bij aan een gelijker speelveld. De contractkeuze sluit dan beter aan bij de voorkeuren van werkenden en werkgevers, wat de werking van de arbeidsmarkt verbetert.Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018