Nieuws van de week

17-08-2018 - DNB: bedrijven kwetsbaar bij stijgende rente


Vooral voor niet-financiële bedrijven komt de schuldhoudbaarheid in gevaar bij stijgende rentes. Huishoudens zijn beter bestand tegen een rentetoename, onder meer door de langere looptijd en de vaste-rentestructuur van hun leningen.

DNB: "Onze berekeningen laten zien dat de schuldfinancieringsratio’s vooral voor niet-financiële bedrijven snel naar het niveau tijdens de crisis bewegen. In het eurogebied bereikt de verhouding in 2021 het niveau van tijdens de eurocrisis (2012). In Nederland is de toename trager en blijft de verhouding onder de piekniveaus in de eerste jaren van deze eeuw. Desalniettemin wordt de recent ingezette daling grotendeels teniet gedaan.

"Voor huishoudens valt de fors hogere ratio op voor Nederland ten opzichte van de rest van het eurogebied. Dit is een gevolg van de relatief hoge hypotheekschuld. Door de relatief sterke afname van de schuldfinancieringsratio in Nederland sinds 2010, met zo’n 2,5 procentpunt, blijven de geprojecteerde ratio’s onder het niveau ten tijde van de crisis."Terug naar het overzicht
Zondag
26 Mei 2019