Nieuws van de week

20-04-2018 - Delen gegevens Handelsregister mogelijk onwettig


De Kamer van Koophandel (KvK) is mogelijk in overtreding door adverteerders inzage te bieden in het handelsregister. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hebben bedrijven geen toestemming gegeven voor doorverkoop van hun gegevens.

De KvK is uiterst verbaasd over het standpunt van AP en verweert zich door te stellen dat de organisatie dit al honderd jaar zo doet. De KvK benadrukt dat het handelsregister bij wet openbaar moet zijn. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat bedrijven gegevens voor marketingdoeleinden alleen mogen verkopen als de betrokkenen daar toestemming voor hebben gegeven. Die norm geldt voor alle organisaties, dus ook voor de Kamer van Koophandel, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen.
Wie in Nederland zelfstandig ondernemer is, moet zich verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Vooral zzp-ers en kleine ondernemers zonder zakelijk adres ontkomen dan niet aan het prijsgeven van hun privé-adres of -telefoonnummer. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat de kwestie met de doorverkoop van bedrijfsgegevens deze week met de Kamer van Koophandel bespreken.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019