Nieuws van de week

30-11-2018 - Detailhandel ziet omzet flink stijgen tijdens feestdagen


De omzet van de detailhandel is tijdens de feestdagen flink hoger. In de afgelopen drie jaar was de feestdagenplus ruim 22 procent in december en bijna 4 procent in november.

Speelgoedwinkels verdubbelden ruimschoots hun omzet in november en december, vergeleken met de gemiddelde maandomzet in de rest van het jaar. Door de extra feestdagenomzet (+22,3 procent) is december voor de detailhandel de belangrijkste omzetmaand van het jaar. De laagste omzet behaalde de detailhandel de afgelopen drie jaar telkens in februari. De gemiddelde omzet lag in februari ongeveer 30 procent onder het niveau van december.
Speelgoedwinkels verdubbelden in de afgelopen drie jaar ruimschoots hun omzet in november en december, vergeleken met de gemiddelde maandomzet in de rest van het jaar. In november bedroeg de extra omzet 144 procent en in december 114 procent. Van alle branches in de detailhandel weet de speelgoedbranche hiermee naar verhouding het meest te profiteren van de extra uitgaven voor de feestdagen. Winkels in consumentenelektronica en webshops beleven ook hoogtijdagen in de laatste twee maanden van het jaar. In november bedroeg de extra omzet van de elektronicawinkels de afgelopen drie jaar ruim 12 procent en in december zelfs 38 procent. De extra online omzet van webshops was in november 24 procent en in december 36 procent.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019