Nieuws van de week

26-05-2017 - EC: Nederland moet knelpunten aanpakken


De Europese Commissie is van mening dat Nederland in grote lijnen voldoet aan het in de EU afgesproken economische beleid. Maar verbeterpunten zijn er zeker.

Zo moet de regering meer doen om de doorstroming van tijdelijk naar vast werk op de arbeidsmarkt te stimuleren. Ook moet de zeer hoge schuld van huishoudens aangepakt worden. Dat staat in een rapport van de EC waarin geanalyseerd wordt hoe het beleid per land is uitgevoerd en waarin aanbevelingen staan voor de verschillende lidstaten.

Voor Nederland vindt de EC vooral de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente een heikel punt. Ook het omvangrijke, aanhoudende overschot op de lopende rekening is een probleem volgens Brussel. De commissie raadt de regering verder aan meer geld uit te geven om investeringen in onderzoek en ontwikkeling aan te trekken. Ook moet het pensioenstelsel transparanter, eerlijker voor alle generaties en schokbestendiger worden. Kritiek heeft Brussel verder op de ontwikkeling van de particuliere huurmarkt, die wordt gehinderd door subsidies in andere subsectoren van de woningmarkt.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019