Nieuws van de week

19-05-2017 - Economie groeit met 3,4 procent in een jaar


Volgens de eerste berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2017 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is vooral te danken aan de investeringen.

Het bbp groeit al 12 kwartalen achter elkaar en was in het eerste kwartaal van dit jaar 3,4 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2016. Dat is de hoogste groei sinds 2008. De groei is breed gedragen; meer uitvoer, meer investeringen en meer consumptie.

De uitvoer van goederen en diensten groeide wat sterker dan in het voorgaande kwartaal en de invoer groeide minder sterk dan de uitvoer. Het saldo van in- en uitvoer droeg daardoor stevig bij aan de groei. Verder zijn dit kwartaal vooral de investeringen in woningen en vervoermiddelen gegroeid. Daarnaast hebben bedrijven ook meer ge´nvesteerd in software, machines en telecommunicatieapparatuur dan een jaar geleden. Consumenten geven al 12 kwartalen op rij meer uit dan een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal hebben ze iets meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2016. De consumptiegroei is in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019