Nieuws van de week

19-05-2017 - Erfbelasting obstakel voor ondernemers


De Nederlandse erfbelasting is hoger dan in omliggende landen en blijkt een obstakel voor veel ondernemers. Dat concludeert belastingadviseur EY na onderzoek met de Universiteit van Sankt Gallen in 69 landen.

De onderzoekers keken naar de reŽle belastingheffing bij bedrijfsoverdrachten. Het Nederlandse nominale tarief is 40% heffing. Effectief betalen de kinderen die een onderneming overnemen volgens de studie ongeveer 3,4% aan erfbelasting, afhankelijk van de totale waarde van het bedrijf. Dat lijkt gering, stelt EY, maar uitgezonderd BelgiŽ is het tarief in omliggende landen veel lager.

,,Dit is belangrijk omdat er een verband is tussen de ondernemingsactiviteiten in een land en lage tarieven van de erfbelasting. Het lijkt er dus op dat een hoge erfbelasting ondernemerschap in de weg zit", aldus EY. Nederland springt er al met al relatief nog goed uit vanwege andere fiscale faciliteiten bij de bedrijfsopvolging, stelt de adviseur, maar de huidige erfbelasting zelf is volgens de adviseur aantoonbaar een sta-in-de-weg.

In Nederland zal volgens eerdere studies vanwege de leeftijd van de huidige directies een stroom bedrijfsoverdrachten op gang komen. Naar verhouding zitten er in Nederland veel grote familiebedrijven in de top 500, twaalf stuks.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019