Nieuws van de week

25-11-2016 - Fileschade stijgt met 30%


De schade door files voor de Nederlandse economie steeg het vorig jaar naar ruim boven de één miljard euro. Het jaar ervoor bedroeg de schadepost nog 875 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van ondernemersverenigingen EVO, Fenedex en Transport en Logistiek Nederland. Door de files zijn ondernemers met bestel- of vrachtauto’s veel langer onderweg of moeten omrijden. Dit kost extra brandstof, vereist de inzet van extra chauffeurs en zorgt voor een transportplanning die overuren maakt. Maar de schade zit ook in te laat aankomen bij een klant en lege schappen omdat producten te laat arriveren. De drie partijen vragen het kabinet daarom om extra investeringen en om geplande investeringen naar voren te halen.

„Het onderzoek laat zien dat de economische schade het afgelopen jaar met maar liefst dertig procent steeg”, zegt EVO-directeur Machiel van der Kuijl. „En de economie trekt aan, dus de drukte waarschijnlijk ook. We kunnen er iets tegen doen door in de grootste fileknelpunten te investeren.”


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018