Nieuws van de week

19-01-2018 - Gemeentelijke lasten stijgen nauwelijks


De gemeentelijke lasten, zoals de rioolheffing, gemeentelijke onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing, stijgen dit jaar nauwelijks. Als sinds 2010 gaan de lasten gemiddeld maar weinig omhoog.

Komend jaar zijn huurders gemiddeld 0,3 procent meer kwijt aan lokale lasten, wat neerkomt op 1 euro. Mensen die in een eigen koopwoning wonen, betalen 0,6 procent (4 euro) meer. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo). Het Coelo onderzocht de tarieven in de 38 grootste gemeenten. Daar woont 40 procent van de Nederlanders.

De stijging is minder dan de verwachte inflatie van 1,6 procent. Het is een trend die al sinds 2010 zichtbaar is. Gecorrigeerd voor inflatie daalden de gemiddelde lokale lasten in zeven van de negen jaren. Wel zijn de verschillen per gemeente groot. Zo betalen huurders in Nijmegen voor afvalstoffenheffing en rioolheffing maar 34 euro per jaar, terwijl huurders in Zaanstad 567 euro kwijt zijn.Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019