Nieuws van de week

28-07-2017 - Gemiddelde hypotheekrente weer boven de 2%


In mei 2016 doorbrak de belangrijkste gemiddelde hypotheekrente, die van 10 jaar vast met NHG, de grens van 2%. Eind oktober werd de laagste stand ooit bereikt (1,73%). Daarna steeg de rente weer. Maar voor hoe lang?

Voor en na het aantreden van Donald Trump steeg de gemiddelde hypotheekrente in twee maanden tijd met ongeveer 0,15%-punt, maar bleef vervolgens de eerste helft van 2017 op datzelfde niveau. Begin deze maand ontstond er echter onrust onder beleggers over het mogelijk vervroegd afbouwen van het opkoopprogramma van de ECB. Bijna alle geldverstrekkers hebben de afgelopen weken meerdere malen de hypotheekrente verhoogd. Het gemiddelde 10-jaarstarief (NHG) kwam daardoor deze week na een dik jaar weer boven de 2% uit.

Of de stijging op korte termijn doorzet, is de vraag. De basis van de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, is sinds twee weken weer licht aan het dalen. Dit komt mede door een toespraak van Janet Yellen, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed). Zij is bezorgd over de aanhoudend lage inflatie en voorziet dat de rente daardoor slechts vertraagd zal gaan oplopen. Enkele geldverstrekkers verlagen daarom komende week de hypotheekrente weer.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019