Nieuws van de week

31-03-2017 - Grotere aansprakelijkheidsrisico’s bedrijven


Bedrijven krijgen te maken met steeds grotere aansprakelijkheidsrisico’s. Dat stelt verzekeraar Allianz op basis van een wereldwijd onderzoek naar meer dan 100.000 schades.

“Moderne risico’s op het gebied van bedrijfsaansprakelijkheid kunnen ontstaan door een toenemend aantal oorzaken en hebben het potentieel uit te groeien tot grotere en complexere schades voor het bedrijfsleven dan ooit tevoren”, waarschuwt Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Gebrekkige producten of diensten veroorzaken bijna een kwart van de waarde van alle schades (23%). Een gemiddelde schade kost bedrijven meer dan 260.000 euro. Het aantal terugroepacties is volgens het rapport gestaag gegroeid door onder andere de invloed van werkplek- en productveiligheid en meer proactieve regelgeving. Aanrijdingen en ongelukken in de auto- en luchtvaartsector is goed voor meer dan een vijfde van de totale waarde van alle claims (22%) en het grootste aantal claims. Menselijke fouten (19%) vormen de derde belangrijkste schadeoorzaak, “voornamelijk gedreven door incidenten met enorme schades tot gevolg, zoals lucht- en scheepvaartongevallen maar ook letselschades van werknemers.

Automatisering zal zeer waarschijnlijk leiden tot een groter productaansprakelijkheidsrisico voor fabrikanten van machines en componenten en voor software leveranciers. Nieuwe wetten rondom databescherming doen aansprakelijkheidsrisico’s op het gebied van cyber toenemen. Dit resulteert mogelijk in zware boetes en straffen.Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018