Nieuws van de week

23-03-2018 - Helft samenwoners zonder samenlevingscontract


Veel stellen wonen samen zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Zonder vastgelegde afspraken over financiŽle zaken lopen de partners een verhoogd risico op financiŽle problemen, aldus Wijzer in Geldzaken na eigen onderzoek.

De meeste samenwonenden geven aan bekend te zijn met de financiŽle risicoís wanneer zij ongehuwd of zonder een geregistreerd partnerschap samenwonen. Men is het meest bekend met het risico dat wanneer partners uit elkaar gaan de verdeling van ieders vermogen lastig is (97 procent). De mate waarin mensen zijn voorbereid verschilt sterk per financieel risico. Zo heeft nagenoeg iedereen met kinderen gezorgd voor gezamenlijk gezag over de kinderen, terwijl slechts een derde (30 procent) van de samenwonenden met een koophuis maatregelen heeft genomen voor een eerlijke verdeling van het koophuis bij een scheiding.

Verder is het pensioen een punt van zorg, aldus Wijzer in Geldzaken. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch aangemeld bij de pensioenuitvoerder, bij samenwoners niet. Die moeten elkaar actief als partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder om eventueel recht te hebben op partnerpensioen bij overlijden. Wie dat pas doet bij overlijden, is te laat. Vaak stelt de pensioenuitvoerder als voorwaarde dat de samenwoners een notariŽle samenlevingsovereenkomst moeten hebben.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 Juni 2019