Nieuws van de week

29-09-2017 - Hightechindustrie exporteert voor bijna 22 miljard


De exportwaarde van in Nederland gemaakte hightechgoederen lag in 2016 op 21,6 miljard euro. Ongeveer 9 procent van de totale export van Nederlandse makelij bestaat uit de industriële export van hightechproducten.

Voorbeelden van in Nederland gefabriceerde hightechgoederen zijn chipmachines, antisera en vaccins, röntgenapparatuur en processors en controllers. Tussen 2012 en 2016 groeide deze export met 18 procent. De Verenigde Staten is de belangrijkste exportbestemming voor hightechgoederen. Ook gaan relatief veel hightechgoederen naar Azië. Dat meldt het CBS bij het verschijnen van de Internationaliseringsmonitor.

De export van in Nederland vervaardigde hightechgoederen daalde vorig jaar met bijna 1 miljard euro ten opzichte van 2015 (-4 procent). Deze daling is vooral het gevolg van een kleinere vraag naar farmaceutische producten, machines en computers. Machines zijn wel met afstand de belangrijkste productcategorie die Nederlandse hightechbedrijven exporteren. Machines zijn goed voor 31 procent van het totale exportpakket aan hightechgoederen.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019