Nieuws van de week

12-01-2018 - Hogere rente hoeft niet te leiden tot minder investeringen


Bedrijven met gunstige groeivooruitzichten op de middellange termijn, zijn minder geneigd om hun investeringen terug te schroeven als de rente stijgt. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Anders dan vaak gedacht wordt, hoeven toekomstige rentestijgingen dus niet gepaard te gaan met een sterke daling in investeringen, wanneer zoals nu het geval is de economische vooruitzichten gunstig zijn.

Uit het onderzoek blijkt weliswaar dat bedrijven die te maken krijgen met rentestijgingen sneller geneigd zijn hun investeringen terug te schroeven dan bedrijven waarbij de rente niet is veranderd. En dat bedrijven die de rente zien dalen, zijn juist geneigd om meer te investeren. Maar de mate waarin bedrijven hun investeringen terugschroeven bij een rentestijging is afhankelijk van de groeivooruitzichten van een bedrijf op de middellange termijn. Vooral bedrijven die voor de komende twee tot drie jaar een gunstige omzetontwikkeling verwachten, brengen hun investeringen minder snel terug bij een rentestijging. Vermoedelijk hebben zij grotere investeringsmogelijkheden en raken derhalve niet snel ontmoedigd door een rentestijging.Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019