Nieuws van de week

19-05-2019 - Huiseigenaren wachten met verduurzamen op overheid


Bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren is niet van plan om binnen 5 jaar de woning te verduurzamen. Ze wachten tot de overheid met financiŽle regelingen komt. Bovendien verwachten ze dat verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Meer dan de helft van de huiseigenaren vindt dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van de woning. Bijna de helft van alle eigenaren (43 procent) wacht dan ook op mogelijke regelingen hiervoor. Tegelijkertijd verwachten eigenaren dat de kosten van verduurzaming in de toekomst lager zullen worden. Ruim een derde is bang dat de investering in duurzaamheid op dit moment niet leidt tot waardevermeerdering van hun huis.
Daarnaast ziet het Nibud dat financieel zwakkere huishoudens vaker een huis hebben met een slechter energielabel (D, E, F of G). Juist voor deze huishoudens kan verduurzaming gunstig zijn omdat zij veel baat hebben bij een lagere energierekening. Tegelijkertijd moet aan deze huizen waarschijnlijk het meeste gebeuren om ze energiezuinig te maken en is in deze huishoudens de minste ruimte aan financiŽle ruimte om hierin te investeren.
Ook jongeren ontbreekt het vaak aan middelen om verduurzaming in te zetten. Zij zijn vaker bereid om te investeren zonder daar een direct rendement aan te koppelen, maar hebben daarvoor weinig tot geen mogelijkheden. Het Nibud ziet dat ouderen vaak wel de financiŽle mogelijkheden hebben om hun woning te verduurzamen, maar wachten tot zij zeker weten dat hun investeringen rendabel zullen zijn. Bijna de helft van de huiseigenaren vindt de terugverdientijd nu te lang.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
20 September 2019