Nieuws van de week

11-05-2018 - Hypotheekakte bijna niet te lezen


De hypotheekakte is een van de onbegrijpelijkste documenten op Nederlands taalgebied. Dat concluderen taalwetenschappers van de Universiteit Utrecht. De akte barst van het jargon en de juridische termen.

Volgens de onderzoekers staan er veel moeilijke woorden in, is er teveel informatie per zin, worden er onnodige hulpwerkwoorden en passieve vormen en zijn de zinnen veel te lang. Zelfs wetenschappelijke artikelen zijn beter te begrijpen. De taaldeskundigen onderzochten 42 hypotheekaktes van 21 geldverstrekkers.
Zij probeerden de teksten te versimpelen door moeilijke woorden te vervangen, tussenkopjes toe te voegen en zinnen in stukken te hakken. Toch had dit maar een beperkt effect om de teksten leesbaarder te maken. Slechts 69 procent van de respondenten begreep de nieuwe tekst, tegen 57 procent die de oude akte begreep. De taalwetenschappers willen om tafel met Vereniging Eigen Huis, geldverstrekkers en toezichthouder Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) om iets te doen aan de onleesbare teksten.Terug naar het overzicht
Vrijdag
20 September 2019