Nieuws van de week

15-09-2017 - ING: nieuwe hypotheek voor ouderen niet altijd mogelijk


ING waarschuwt dat veel 50-plussers in de problemen kunnen komen bij het aangaan van een nieuwe hypotheek. Ze zijn zich er niet bewust dat hun inkomen in dat geval zwaarder weegt dan de overwaarde op hun huis.

Als de looptijd van de hypotheek verstreken is en de hypotheek is dan niet afgelost, moet er een nieuwe lening worden verstrekt. Uit de Woningmarktmonitor van ING blijkt dat 87% van de 200.000 ondervraagde woningeigenaren en huurders met een koopintenties zich geen zorgen maakt over hun hypotheek. Terwijl 76% niet zeker weet of ze blijven werken tot hun 67e en twee derde weet niet of ze het huidige inkomensniveau houden. Omdat de inkomenseis zwaar weegt, kan het zijn dat iemand, ondanks zijn hoge overwaarde, geen nieuwe hypotheek krijgt.

Uit het onderzoek blijkt dat 25% van de woningbezitters niet precies weet wanneer de looptijd van hun hypotheek afloopt. Vier op de tien mensen weten niet wanneer de hypotheekrenteaftrek stopt. Ruim een derde (35%) is niet van plan enige actie te ondernemen voor het einde van de looptijd van de hypotheek. Ongeveer de helft bouwt vermogen op om af te lossen, binnen of buiten de hypotheek. Buiten de hypotheek gaat het om bedragen van onder de 50.000 euro. Bijna de helft (48%) gaat ervan uit dat de hypotheek wel doorgezet kan worden.Terug naar het overzicht
Dinsdag
25 Juni 2019