Nieuws van de week

13-01-2017 - Iets minder leegstand winkelpanden


Begin 2016 stond 7,4 procent van de winkelvestigingen leeg, aan het eind van het jaar was dit cijfer gedaald naar 7,2 procent. Dat meldt informatieleverancier Locatus.

In absolute aantallen betekent dit dat er vijfhonderd panden minder leeg stonden. De sluiting van de VenD-panden heeft een groot effect gehad op de markt. Er kwam in één keer 350.000 vierkante meter aan leegstaand winkeloppervlak bij en de leegstand steeg in winkelmeters van 7,7 procent naar 8,4 procent. Door het ombouwen van winkels tot onder meer woningen of horeca daalde de leegstand in winkelmeters weer naar 7,8 procent.

In bijna alle provincies loopt de leegstand terug, met aan kop Groningen en Friesland. "Maar daar zullen lang niet alle winkelgebieden zich in herkennen", schrijft Locatus in een persbericht. "In de centra van de middelgrote steden loopt de leegstand nog steeds op. In dit type winkelgebied is het aantal leegstaande winkelpanden vorig jaar gestegen naar 12,3 procent. De detailhandel heeft het nog steeds zwaar."


Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018