Nieuws van de week

20-01-2017 - Inkeerregeling zwartspaarders verdwijnt


Staatssecretaris Wiebes van FinanciŰn neemt een reeks aanvullende maatregelen tegen belastingontduiking. De inkeerregeling wordt afgeschaft en vergrijpboetes voor adviseurs die meewerken aan belastingontduiking, kunnen openbaar gemaakt worden.

Kortingen op boetes voor zwartspaarders die vrijwillig inkeren volledig worden afgeschaft. Verder stelt Wiebes voor het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen in de fiscaliteit in te perken. De staatssecretaris schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen volgen onder meer op publicaties naar aanleiding van de Panama Papers.

Door het afschaffen van de inkeerregeling wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen belastingplichtigen die inkeren vˇˇr en na de termijn van twee jaar. De Belastingdienst kan straks aan beide groepen inkeerders boetes opleggen. Verder kan de Belastingdienst adviseurs die hun klanten helpen bij belastingontduiking straks steviger aanpakken door onherroepelijke vergrijpboetes die zij krijgen opgelegd openbaar te maken. Ook wordt het fiscaal verschoningsrecht voor notarissen en advocaten ingeperkt. Dit moet voorkomen dat de Belastingdienst niet adequaat belasting kan heffen en innen, omdat een zogeheten geheimhouder gebruikmaakt van het fiscaal verschoningsrecht.

De staatssecretaris zal in 2017 wetsvoorstellen in consultatie brengen waarin de verschillende maatregelen zijn uitgewerkt.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018