Nieuws van de week

08-03-2019 - Internetverkopen winkels minder hard omhoog


De omzet van de detailhandel was in het vierde kwartaal van 2018 3,2 procent hoger dan een jaar eerder. De internetverkopen van detailhandelaren stijgen wat minder hard dan voorgaande jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Voor de supermarkten was de omzetstijging 3,1 procent hoger dan het jaar ervoor. Slagers, groenteboeren, kaaswinkels en slijters zetten in het vierde kwartaal 1,4 procent meer om, na een omzetdaling in de eerste drie kwartalen van 2018. In de non-foodbranche zetten de drogisterijen in het vierde kwartaal minder om (-0,4 procent). In de meubelwinkels trok de negatieve omzetontwikkeling van het derde kwartaal (-0,9 procent) bij tot een plus van 2,1 procent in het vierde kwartaal. Winkels in consumentenelektronica zetten voor het eerst sinds 2014 weer meer om (2,3 procent). De omzet van de speelgoedwinkels was weer fors lager met -13,1 procent.
De internetverkopen stijgen minder hard. Na 2014 lag de omzet per kwartaal steeds ruim hoger vergeleken met een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2018 werd met 16 procent de kleinste omzetgroei geboekt. Vooral bij de pure internetverkopers was het verschil in omzet kleiner (9,9 procent). Pure internetverkopers hebben het verkopen via internet als hoofdactiviteit. Zogeheten multichannelers verkopen zowel online als via een fysieke winkel. De omzet van de multichannelers lag in het vierde kwartaal van 2018 26,1 procent hoger.


Terug naar het overzicht
Dinsdag
21 Mei 2019