Nieuws van de week

04-05-2018 - Kadaster onzorgvuldig met persoonsgegevens huiseigenaren


Het Kadaster verkoopt woninginformatie en persoonsgegevens van eigenaren. Iedereen kan online koop- en hypotheekakten opvragen. Daarin staan ook zeer persoonlijke gegevens. VEH vindt dat er veel zorgvuldiger moet worden omgegaan met die gegevens.

Het Kadaster verstrekt tegen betaling woninginformatie en persoonsgegevens van de eigenaren. In de koop- en hypotheekakten staat persoonlijke informatie van huidige en vorige eigenaren zoals geboortedata, woonadressen, burgerlijke staat, paspoortnummers, de koopsom van de woning en de hoogte van de ingeschreven hypotheek. Dit zal ook na ingang van de Europese privacywet AVG op 25 mei niet veranderen. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is de huidige werkwijze van het Kadaster niet gerechtvaardigd in het kader van de strenge privacyregels.

VEH zegt al langere tijd bezorgd te zijn over de ruime wijze waarop het Kadaster privacygevoelige gegevens van huiseigenaren vrijgeeft en de gevolgen die dat kan hebben als deze gegevens op straat komen te liggen. De vereniging pleit ervoor dat iemand die bij het Kadaster persoonsgegevens van een ander opvraagt, moet aantonen daarbij een gerechtvaardigd belang te hebben. In de praktijk zijn dit professionals die betrokken zijn bij woningtransacties zoals makelaars, notarissen en taxateurs.


Terug naar het overzicht
Donderdag
23 Mei 2019