Nieuws van de week

24-11-2017 - Kleinbedrijf moet meer innoveren


De huidige groei van het midden- en kleinbedrijf in Nederland dreigt stil te vallen doordat veel kleine bedrijven achterblijven in productiviteit en zich onvoldoende vernieuwen.

Dat staat in het jaarbericht 2017, de ‘Staat van het MKB’ dat het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering heeft aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Het afvlakken van de groei komt door dreigende krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast benutten veel ondernemers de kansen van digitaliseren nog onvoldoende.

Slechts een kleine groep ondernemers weet te groeien en een nog kleinere groep weet die groei ook vast te houden, meldt het jaarbericht. Het groeiplafond kan volgens het comité doorbroken worden als ondernemers, branches, financiers, overheid, en onderwijs in actie komen. Zo kunnen mkb-ondernemers hun organisatie- en verdienmodel veranderen. Digitalisering biedt kansen als efficiënter produceren en nieuwe afzetmarkten, verdienmodellen en verkooptechnieken. De ontwikkeling van de netwerkeconomie zorgt voor nieuwe samenwerkingsvormen tussen bedrijven.


Terug naar het overzicht
Zondag
21 April 2019