Nieuws van de week

27-07-2018 - Kwart geldverstrekkers weigert extra hypotheek voor energiebesparing


Een kwart van de geldverstrekkers werkt niet mee als woningkopers de wettelijk toegestane 106 procent van de woningwaarde willen lenen om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Dit constateert Vereniging Eigen Huis na eigen onderzoek.

Ongeveer een derde van de geldverstrekkers wil hun klanten wel meer lenen voor verduurzaming van hun woning, maar berekenen daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag die kan oplopen tot meer dan een half procent. VEH roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen.

Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. Vereniging Eigen Huis onderzocht deze mogelijkheid bij 31 geldverstrekkers. Maar liefst acht daarvan doen hier niet aan mee. Negen anderen berekenen hun klanten voor deze verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. Veertien geldverstrekkers bieden een huizenkoper wel extra leenruimte om de nieuwe woning energiezuinig te maken, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt.


Terug naar het overzicht
Donderdag
23 Mei 2019