Nieuws van de week

19-01-2018 - Laagopgeleide vrouwen vaker financieel bewust


Laagopgeleide oudere vrouwen en hoogopgeleide oudere mannen zijn de meest financieel bewuste Nederlanders. De rest van Nederland is het afgelopen jaar niet financieel bewuster geworden.

Dit blijkt uit de FinQ, het nationale onderzoek naar financieel bewustzijn. De FinQ-score geeft weer wat het financieel bewustzijn en de financiŽle vaardigheden van Nederlanders zijn. Laagopgeleide oudere vrouwen en hoogopgeleide oudere mannen scoren daarop het best. Laagopgeleide vrouwen hebben een sterkere behoefte aan controle over hun financiŽle situatie. Hoogopgeleide oudere mannen hebben veel kennis van financiŽle zaken en regelen hun financiŽn ruim op tijd.

Acht op de tien Nederlanders heeft behoefte aan financiŽle controle. Ook geeft 83 procent aan voldoening te halen uit het op orde hebben van de financiŽn. Bijna zestig procent van de mensen spaart wel, maar doet dit voor het kopen van spullen en vakantie (46 procent). Vooral als het gaat om geld voor later ligt het lastiger: zes op de tien Nederlanders geven aan niet te weten hoeveel inkomen nodig te hebben na hun pensioen. Ook kan ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders zich geen voorstelling maken van de hoogte van haar of zijn pensioeninkomen. Weinig Nederlanders hebben zaken zoals een overlijdensrisicoverzekering (17 procent) of een levensverzekering (15 procent) goed geregeld.Terug naar het overzicht
Donderdag
27 Juni 2019