Nieuws van de week

27-10-2017 - Lagere hypotheek bij gelijkblijvend loon


Huizenzoekers die geen loonstijging verwachten kunnen volgend jaar soms duizenden euro’s minder hypotheek krijgen om een huis te kopen. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen berekeningen.

De nieuwe Nibud-leennormen 2018 zorgen er volgens VEH voor dat huizenkopers volgend jaar ongeveer hetzelfde kunnen lenen als in 2017. Voor een aantal groepen zijn de effecten groter: tweeverdieners met een hoog inkomen gaan er op vooruit en huishoudens zonder loonstijging komen er vaak slechter van af.

Volgend jaar daalt ook de maximum hypotheek tot 100 procent van de woningwaarde. Dit jaar kan nog 101 procent worden geleend. Enig eigen geld is dus onmisbaar om de overdrachtsbelasting, hypotheekadvies, notaris en de verhuizing te betalen. Voor tweeverdieners geldt dat een groter deel van het tweede inkomen vanaf 2016 stapsgewijs wordt meegerekend bij het bepalen van de maximale hypotheek. In 2018 wordt het laagste inkomen voor 70 procent meegeteld, dit jaar was dat nog voor 60 procent. Voor mensen met lagere- en middeninkomens wordt dit voordeel echter (deels) teniet gedaan door de strengere leennormen. Hierdoor kan het maximum hypotheekbedrag volgend jaar toch afnemen. Dat laat VEH zien aan de hand van een rekenvoorbeeld waarbij een stel volgend jaar ruim 10.000 euro minder kan lenen.


Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019