Nieuws van de week

06-07-2018 - Makkelijker hypotheek voor starters en senioren


Consumenten kunnen vaker bij geldverstrekkers terecht voor een hypotheek op maat. Het Platform hypotheken van Rijk, kredietverstrekkers, toezichthouder en belangenorganisaties levert resultaat op, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie van BZK startte vorig jaar een platform waarin partijen knelpunten willen wegnemen voor maatwerkhypotheken. In het platform was dit jaar bijzonder aandacht voor senioren en koopstarters. Toezichthouder AFM heeft verduidelijkt wanneer maatwerkhypotheken verantwoord zijn. Dit helpt bijvoorbeeld senioren die willen verhuizen naar een koopwoning met lagere lasten, maar niet voldeden aan de inkomensnormen voor een nieuwe hypotheek.

Ook heeft de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) sinds 17 juni haar voorwaarden aangepast waardoor het voor meer senioren mogelijk is om de gewenste hypotheek te krijgen. Verder zijn er meer mogelijkheden voor ouderen die de overwaarde in hun woning willen verzilveren. Koopstarters die net in loondienst zijn of een flexibele arbeidsovereenkomst hebben, worden geholpen door de Perspectiefverklaring en de Arbeidsmarktscan. Dit geeft hypotheekverstrekkers beter zicht op het inkomen. Voor flexwerkers komt een hypotheek daardoor eerder binnen bereik. Verder kunnen zzp-ers onder NHG-voorwaarden al na 1 jaar ondernemerschap een hypotheek krijgen. Dat was eerder pas na drie jaar het geval.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 Juni 2019