Nieuws van de week

28-10-2016 - Maximale hypotheek iets omhoog in 2017


Consumenten hebben volgend jaar meer te besteden en kunnen dan ook naar verwachting meer lenen voor de aankoop van een woning.

Het maximale bedrag dat tweeverdieners kunnen lenen wordt net zoals vorig jaar verder verhoogd door het tweede inkomen zwaarder mee te laten wegen. Het verschil in het maximale hypotheekbedrag tussen eenverdieners en tweeverdieners met eenzelfde inkomen neemt dan verder af. De ruimere norm voor tweeverdieners heeft te maken met belastingmaatregelen die werken stimuleren. Op termijn zal het tweede inkomen volledig kunnen meetellen bij de berekening van de maximale hypotheek.

Dat stelt minister Blok van Wonen mede namens minister Dijsselbloem van FinanciŽn in een brief aan de Tweede Kamer over de leennormen voor een hypotheek. De nieuwe normen gelden vanaf 1 januari 2017.
In de leennormen wordt verder de extra leenruimte voor kopers van zeer energiezuinige huizen aangepast aan de energieprijzen. De rentetabellen worden onder andere vanwege de lage rentestand verfijnd en de inkomenstabellen worden gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van huishoudinkomens over de afgelopen vier jaar. Voor consumenten en kredietverstrekkers wordt het leenvermogen zo gemakkelijker voorspelbaar, aldus de ministers.
Terug naar het overzicht
Woensdag
19 December 2018