Nieuws van de week

08-09-2017 - Meer dodelijke arbeidsslachtoffers in 2016


Inspecteur-generaal Marc Kuipers heeft er in het televisieprogramma De Monitor voor gewaarschuwd dat de arbeidsveiligheid in Nederland verslechtert vanwege een verminderde capaciteit van de Inspectie SZW.

In 2016 vielen 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, 19% meer dan het jaar daarvoor. En ook het aantal arbeidsongevallen steeg afgelopen jaar met 13%. ‘Dat is een trend die gekeerd moet worden,’ aldus de generaal-inspecteur. De Inspectie constateert dat er bedrijven zijn die de veiligheid niet hoog in het vaandel hebben. Die moeten streng worden gecontroleerd. Dat toezicht, bijvoorbeeld met onverwachte inspecties, komt in de knel. “Al die uren die wij stoppen in die ernstige arbeidsongevallen betekent dat wij die uren niet kunnen besteden aan preventieve inspecties”, aldus Kuipers in De Monitor.

Zo’n 30-50% van de bedrijven in Nederland zou niet beschikken over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). ‘Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld. Bedrijven moeten daarmee aan de slag,’ aldus Kuipers.


Terug naar het overzicht
Zondag
16 Juni 2019