Nieuws van de week

16-06-2017 - Minder jongeren kopen een huis


Het aantal twintigers dat een woning koopt wordt verhoudingsgewijs steeds kleiner. Volgens het Kadaster daalde het aandeel jongeren tot en met 25 jaar dat een woning koopt tijdens de crisis fors en daarna herstelde dat nauwelijks.

Voor de crisis telde deze leeftijdscategorie 17 woningbezitters per duizend inwoners. Na de crisis lag dit aantal op 12 personen. Bij de groep net daarboven is een vergelijkbare ontwikkeling. In de groep 26- tot en met 30-jarigen daalde tussen 2007 en 2013 het aandeel van 32 naar 20 huizenkopers per duizend personen. In 2016 lag het aantal op 31 woningen per duizend personen.
Het Kadaster vermoedt dat twintigers en dertigers langer sparen voordat ze een huis kopen. De gemiddelde starterswoning was voor de crisis 99 vierkante meter groot, en nu 107 vierkante meter. "Het grootste gedeelte starters gaat niet meer naar een typische starterswoning, zoals een appartement", aldus het Kadaster. "Ze kopen meteen een eengezinswoning en slaan dus eigenlijk een stap over." Ook wordt de woningmarkt minder toegankelijk voor twintigers. Dat zou onder meer te maken hebben met een moeilijker te verkrijgen hypotheek door flexibele contracten.


Terug naar het overzicht
Zondag
26 Mei 2019