Nieuws van de week

23-06-2017 - NN verliest zaak compensatie beleggingsverzekeringen


NN Group, waar Nationale-Nederlanden onderdeel van is, heeft een hoger beroep over de compensatie van een klant met een beleggingsverzekering verloren.

Volgens klachteninstituut Kifid heeft NN niet aan de informatieplicht voldaan en teveel kosten in rekening gebracht.

De Commissie van Beroep van Kifid oordeelde dat “wanneer de verzekeraar ervoor kiest om in de offerte en verzekeringsvoorwaarden slechts uiterst summiere informatie te geven over de in rekening te brengen kosten en geen melding maakt van eerste kosten, de verzekeraar de gevolgen van die keuze moet dragen."
Nationale-Nederlanden moet deze eerste kosten vergoeden en dit bedrag met terugwerkende kracht ook ten goede laten komen aan de waardeopbouw van de verzekering. Daarnaast rekende NN een te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Hoe daarmee omgegaan moet worden, laat Kifid nog weten.
Volgens belangenorganisatie Wakkerpolis NNclaim, die de klant in deze procedure bijstond, heeft deze uitspraak gunstige gevolgen voor andere NN-klanten. Volgens de stichting kunnen alle NN-klanten die sinds 1990 een zogenoemde woekerpolis hebben met de uitspraak in de hand de eerste kosten terugeisen. Het zou gaan om gemiddeld 5.500 euro voor een half miljoen klanten. Dat zou in totaal op 2,75 miljard euro uitkomen. NN noemt het een "individuele zaak met specifieke kenmerken" en is van mening dat deze vooralsnog niet door te vertalen is naar andere klanten.
Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 April 2019