Nieuws van de week

17-02-2017 - NVM bezorgd over hogere kosten nieuwbouwwoning


Makelaarsvereniging NVM is bezorgd over extra kosten voor een nieuwbouwwoning als gevolg van de nieuwe Bouwkwaliteitswet. De wet regelt dat niet de gemeente, maar bouwbedrijven de kwaliteit van de woning inspecteren.

De koper draait op voor deze kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. De NVM zegt in principe voorstander te zijn van betere kwaliteitsregels, omdat in het verleden het gemeentelijk bouwtoezicht niet altijd functioneerde. NVM vraagt zich af of alles in de nieuwe wet goed is geregeld. Het mag niet zo zijn dat consumenten straks fors meer betalen omdat gemeenten de leges niet verlagen, terwijl ze hun toezichthoudende taken niet meer uitvoeren, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma.
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Wonen) wil de wet komende donderdag door de Tweede Kamer loodsen. Eerder hamerden bijna alle fracties in de Tweede Kamer erop dat de leges voor een bouwvergunning omlaag moesten. Maar uit diverse pilots die zijn gehouden, komt naar voren dat gemeenten de leges amper bijstellen. Als gemeenten de leges niet aanpassen, betekent dit een lastenverzwaring voor huizenkopers van zo’n 85 miljoen euro per jaar en NVM vindt dat onaanvaardbaar en hoopt dat het kabinet de gevolgen van de wet nog eens goed bekijkt.
Terug naar het overzicht
Zondag
16 December 2018