Nieuws van de week

23-12-2016 - Nederland heeft gunstige arbeidsomstandigheden


De arbeidsomstandigheden in Nederland zijn behoorlijk gunstig vergeleken met die in andere Europese landen. Volgens onderzoekers zeggen Nederlandse werknemers vaker dan hun Europese collega’s dat het werk een positieve invloed heeft op hun gezondheid.

Verder zijn Nederlanders minder vaak emotioneel uitgeput, wat een belangrijk aspect is bij een mogelijke burn-out. Ook tonen ze zich meer bevlogen in hun werk. De leeftijd waarop werknemers idealiter willen stoppen met werken ligt hoger in Nederland dan in andere Europese landen. Nederlanders geven wel vaker dan andere Europeanen aan te maken te hebben met verbaal of fysiek geweld, intimidatie of discriminatie tijdens het werk. Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk doordat het aantal dienstverlenende functies in Nederland wat hoger is dan gemiddeld in Europa.
Volgens onderzoekers van het TNO is 5 procent van het verzuim in Nederland werkgerelateerd. Dat verzuim duurt over het algemeen wel relatief lang. Een werknemer met een beroepsziekte blijft gemiddeld 31 dagen per jaar weg van het werk, terwijl het gemiddelde bij andere aandoeningen op zes dagen per jaar ligt.
Terug naar het overzicht
Zondag
24 Maart 2019