Nieuws van de week

09-12-2016 - Nederland zou in 2017 meer moeten investeren


Nederland, Duitsland en Luxemburg presteren economisch zo goed, dat ze volgend jaar meer kunnen uitgeven dan in hun begrotingen is voorzien. Dat is de opvatting van de eurolanden, zo blijkt uit de bespreking van de ontwerpbegrotingen van 2017.

Minister Dijsselbloem van FinanciŽn ziet die mogelijkheden ook maar wijst op het belang om uitgaven en begrotingsdiscipline in balans te houden. 'In Nederland geven we al meer uit en tegelijk verminderen we ons begrotingstekortĒ, aldus de minister. De Europese Commissie zei in november dat de eurozone in 2017 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) meer moet investeren.
2017 wordt het vijfde jaar van economisch herstel in de eurozone. Alle negentien eurolanden boeken naar verwachting groei. Italie is daarbinnen wel een zorgenkindje. Dat land zou aanzienlijke extra maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat het land uit de pas gaat lopen. ItaliŽ gaat gebukt onder een enorme staatsschuld en extra kosten door de vluchtelingencrisis en recente aardbevingen. Bovendien verkeert het land momenteel in een politieke impasse nu premier Renzi het ontslag van zijn regering heeft aangekondigd na het verlies van een referendum.
Terug naar het overzicht
Vrijdag
22 Februari 2019