Nieuws van de week

18-11-2016 - Nederlander weet weinig van eigen risico zorgpolis


Nederlanders overschatten hun eigen kennis van zorgverzekeringen. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC). ZIC pleit voor de invoering van een Eigen Risico Kaart.

Volgens het voorlopige onderzoek zegt 88 procent van de respondenten te weten wat het eigen risico precies inhoudt. Toch weet ruim 62 procent van deze groep niet bij welke zorgvormen het verplichte eigen risico van toepassing is. Daarnaast zijn veel mensen in de veronderstelling dat het eigen risico ook van toepassing is bij een aanvullende zorgverzekering.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de respondenten denkt dat het eigen risico van kracht is bij kraamzorg. Eveneens denkt bijna driekwart dat het eigen risico ook bij verloskundige zorg betaald moet worden. Ook denkt bijvoorbeeld bijna de helft van de respondenten dat het eigen risico ook geldt voor tandheelkunde. Simon den Hollander (hoofdredacteur ZIC) pleit voor een ‘Eigen Risico kaart’ op de websites van de zorgaanbieders, waarop vermeld wordt welk(e) effect(en) de zorgvorm heeft op de eigen bijdrage en het eigen risico.

Terug naar het overzicht
Vrijdag
19 Oktober 2018